петък, 29 юни 2012 г.

Какво ядат футболистите

Закуската на футболистите: какво има в паничките на Диего Форлан, Джърмейн Джинас и Пол Робинсън

Диего Форлан: ананас и препечен хляб, понякога омлет

Уругвайският национал и играч на „Интер” Диего Форлан е фен на ананаса за закуска: ”Започвам деня с чиния ананас. Обичам сладки неща и вкусът ме събужда. След това ям препечени филии – черен хляб – с масло, а след това – кисело мляко. Понякога ям омлет с шунка и сирене – обичам белтъка, а не жълтъка. За пиене, може би малко прясно изстискан портокалов сок. И това е достатъчно, за да ми даде енергия за тренировка.”

Мат Ловел, специалист по хранене, който работи за „Тотнъм” и английския национален отбор по ръгби, коментира закуската на Диего така: „Пресният ананас е чудесна храна за един футболист. Най-важна е средната част. Тя е богата на бромелаин – храносмилателен ензим, който може да помогне при възстановяване след контузия, тъй като намалява възпалението. Омлетът пък е с високо съдържание на протеини, което забавя усвояването на въглехидратите от хляба и ананаса и помага за нормализирането на нивата на кръвната захар. Протеините са много добри и за възстановяването на мускулите.”

Джърмейн Джинас: плодове и овесена каша
Закуската е най-важното хранене за деня и Джърмейн Джинас от „Тотнъм” е напълно съгласен с това твърдение: „Закуската е много важна” казва той, „особено при по-студено време, защото тялото ти трябва да е готово да играе в сурови условия. Закуската помага и на имунната ти система да се преборва с настинките.”
Джинас споделя, че винаги е гладен, когато се събуди, и че едно от първите неща, които прави, е да изяде един банан или една ябълка. След това обикновено слага още един банан или ябълка в блендера и си прави шейк. „Не знам защо свикнах да ям плод всяка сутрин, веднага след като се събудя, но предполагам, че това не е нещо лошо,” казва той.
Към плодовете в блендера Джинас добавя Maxi-Milk, което е протеинов шейк, както и ядки и горски плодове. Не обича цитрусовите плодове, защото предпочита сладкия вкус.
На път за тренировка той изпива шейка, а като стигне тренировъчната база, е време да си довъши закуската.
„Винаги обичам да ям поне един час преди тренировка. Каква точно е закуската ми зависи от деня на седмицата,” разказва Джинас.
„В понеделник-вторник приемам повече протеини, които подпомагат всекидневното възстановяване на мускулите. Така че често ям яйца на очи върху препечени филии.”
„По-нататък през седмицата преминавам на повече въглехидрати, за да подпомогна натрупването на енергия в мускулите и да достигна до най-добрата си физическа форма през уикенда. В този случай ям овесена каша, винаги с мляко. Късметлия съм, защото нямам проблем с теглото, затова мога да ям овесената каша с мляко, винаги с мляко и никога с вода.”

Към кашата Джинас добава малко стафиди, ягоди и ядки, за да стане по-вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар