четвъртък, 26 декември 2013 г.

Българската детска стая 2013 лукс


Донг иска да е полицай
9-годишният Донг от провинция Юнан в Югоизточен Китай живее с родителите си, сестра си и дядо си.
На стената в стаята, в която спи, вместо плакат на поп звезда е окачен портрет на някогашния вожд и създател на Китайската народна република - Мао Цзедун.
Семейството му притежава дворно пространство - достатъчно, колкото да си отглеждат сами ориза и захарната тръстика, с които се хранят.
Училището е само на 20 минути от дома му. Обича да пише и пее в свободното си време. Гледа телевизия точно по един час на ден и отделя толкова за домашните си. Мечтае да стане полицай, когато порасне. Така ще служи вярно на партията, нищо че Великият кормчия вече го няма.

Джейми   банкира онлайн
9-годишният Джейми живее на последния етаж в небостъргач на Пето авеню в центъра на Ню Йорк. Живее сам в апартамента с прислугата, а родителите му го посещават често. Освен собствен апартамент, той има и банкова сметка, която често проверява онлайн. Той е почти самостоятелен и изглежда вече дори няма нужда от помощ, за да връзва папийонките или вратовръзките си. В свободното си време свири на любимата си виола, а през останалото учи или проучва финансовото състояние на семейството си на уебсайта на банката, в която са парите им. Освен апартаменти в САЩ, семейството има имоти и в Испания.

Кая носи рокли за $1000
4-годишната Кая живее в столицата на Япония - Токио. Всеки месец получава от майка си нова рокля за $1000.
В момента, когато портретната снимка била направена, тя имала 30 рокли и 30 чифта обувки.
В японското училище обаче тя е задължена да носи униформа. Затова се налага да носи премените си само в почивните дни, когато излиза на разходка с майка си или играе с приятелки.
Любимата храна са картофите, ягодите и прасковите, а мечтае, като порасне, да стане художник аниматор.
Въпреки теснотията в японските домове, в детската стая на Кая има достатъчно място за стотици играчки. В малко креватче спят цели две кукли бебета. А в миникухнята си Кая има две фурни, на които да готви на играчките си.

Жасмин - миска и рок фенка
Жасмин е на четири години и живее в голяма американска къща в Кентъки със своите родители и трима братя.
От снимката веднага си личи, че малката красавица не е фенка на "Кентъки фрайд чикън", а обича да се поддържа във форма. Дори е участвала в повече от 100 състезания за красота.
Родителите вече не си спомнят колко от конкурсите е спечелила, но детската стая е пълна с корони и диадеми, които свидетелстват, че и други са оценили красотата .
Семейството на Жасмин живее в провинцията, а голямата им къща е оградена от семейната ферма. Въпреки това от интериора на детската стая става ясно, че малкото момиченце не е запалено по селската работа и едва ли събира яйцата от полозите на кокошките сутрин. Свободното си време тя запълва с репетиции, защото мечтае да стане рок звезда.

Ламин учи на нивата
Ламин от Сенегал е на 12 години. Учи в мъжка гимназия, в която на момичета е забранено да стъпват.
Момчето споделя стая с няколко други съученици. Леглата им се крепят на тухли, тъй като им липсва по някой и друг дървен крак.
Няма маси и столове, а учебниците са нахвърляни на пейки до леглата.
Точно в 6 ч всяка сутрин момчетата започват работа в училищната ферма, където се учат как да копаят, събират царевица и как да боравят с плуг. В свободното си време Ламин предпочита да играе футбол и мечтае да играе в националния отбор, който рядко пропуска световно първенство.
Всекидневният физически труд го е направил силен, упорит и уверен в успеха си.

Нантио е готова за сватба
Нантио има двама братя и две сестри. Тя е от племето рендила, живеещо в Северна Кения. Домът е колиба, наподобяваща палатка, направена от животински кожи и найлони. В средата на тясната барака има огнище, покрай което семейството готви и спи.
Дните минават в грижа за добитъка, събиране на дърва за огрев и носене на питейна вода за дома.
Ходила е в местното училище няколко години, но решила да не продължи. Нантио се надява войник от племето да я вземе за жена. В момента тя има приятел, но за нейното племе не е необичайно момиче да има няколко връзки преди брак. Преди да се омъжи обаче ще се наложи да се подложи на женско обрязване, но брачният живот иска жертви, нали?


Рианон живее с пънка
14-годишната Рианон живее с брат си и родителите си в Дейръл, Шотландия. Закърмена е с пънк културата и до днес за нея това е повече от лайфстайл.
Стените са повече окичени с плакати, отколкото тя с метал. Над леглото си е опънала полицейска лента, а китарата лежи като неотменен аксесоар върху омачканите чаршафи.
Рианон и семейството са свикнали с агресивното поведение на хората, живеещи в околността, където погромите и набезите от страна на наркозависими са всекидневие.
Оказала се е под влиянието на пънк културата още от 6-годишна възраст, споделят нейни близки. Обича да си прекарва весело и да е с приятели всяка свободна минута. Странно, но има само един пиърсинг.


Румънче спи под небето
Неназованото по име светлокосо румънско момче пристигнало в Рим с родителите си, след като те били принудени да просят, за да съберат парите, с които да платят билетите си.
Когато дошли в града, към който водят всички пътища, те се настанили в изоставен имот частна собственост и местната полиция ги принудила да напуснат.
Налага им се да спят на дюшек в покрайнините на Рим директно под небето. Хранят се и се обличат с каквото намерят.
Никой от семейството няма каквито и да е лични документи, поради което не могат да си намерят легална работа. Никой от тях не е ходил на училище.
Често имат проблеми с местните власти и поради тази причина родителите му мият прозорци на колите, чакащи на светофарите във Вечния град.

пише труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар