четвъртък, 26 септември 2013 г.

Хранителен режим за футболисти



Хранителен режим - как трябва да се храним, ако  се занимаваме  с футбол

По-голямата част от научните изследвания към футбола се фокусират върху професионалисти, но експерименталната част се прилага първо върху аматьори, за да се намери точния баланс в храненето. Микса от въглехидрати, протеини и мазнини е един и същ, независимо от това на какво ниво се практикува играта. Разликата, обаче е в количеството.

Аматьора може да яде същите храни каквито поема и професионалиста. Трябва, обаче да са в намалено количество, защото може да се качат нежелани килограми. Това е така, понеже натоварванията на непрофесионалистите са много по-малко интензивни. Ако се приема същото количество храна, то работата на аматьора, която му носи доходи, трябва да е свързана с физически труд. По този начин ще бъдат изгорени излишните мазнини и калории.

Стигаме и до хидратирането. На амтьорско футболно ниво всеки сам се грижи за пиеното на течности. Абсолютно всеки аматьор трябва да знае, че трябва да е добре хидратиран, за да може да изкара цял мач. Винаги трябва да си носите бутилка с вода или някаква спортна напитка.

Сезонът при аматьорите не е толкова дълъг и интензивен, както при професионалистите. Почивките са по-дълги. През тях трябва да се внимава за качване на теглото. Би трябвало да намалим малко количеството на храната, която приемаме поради факта, че няма голям разход на енергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар